vrijdag 9 juli 2010

Vereeuwigd door foto-grootmeester Yousuf Karsh

In de twintigste eeuw zijn tal van vooraanstaande figuren uit de wereld der beeldende kunsten, politici en Hollywood-sterren, alsmede uitnemende wetenschappers min of meer legendarisch geworden. 
Dat adjectief heeft echter als gevolg van misbruik veel aan waarde ingeboet als gevolg van de slechte omgang ermee, die tot stand is gekomen door de aanwezigheid van een onmatige hoeveelheid televisieproducties, die een eigen waardesysteem hanteren, waarbij de (relatieve) waardeloosheid tot maatstaf is verheven. Zo kan het gebeuren dat u vijfderangs detective-series aangeprezen hoort worden met het begrip legendarisch. Neen, we noemen daarvan zelfs niet één van al die reeksen welke volstrekt ten onrechte dat predikaat hebben gekregen.
De prominenten welke, vooral in de middelste periode van de twintigste eeuw reeds een bijzondere status hadden — zoals Winston Churchill (1874-1965), J.F. Kennedy (1917-1963), Albert Einstein (1879-1955) en Grace Kelly (1929-1982) en Humphrey Bogart (1899-1957) — kregen nog meer aandacht wereldwijd, en mede daardoor tevens die legendarische status — toen fotograaf Yousuf Karsh monumentale portretten van hen had gemaakt. De fotograaf zelf geniet echter heel wat minder faam dan zijn kunstzinnige producten.
De aflevering Fotograaf Yousuf Karsh schrijft geschiedenis van het NPS-programma het uur van de wolf wordt op vrijdag 9 juli uitgezonden op Nederland 2.
Volgens planning zal de documentaire om 23:20 uur beginnen en eindigen in de nacht op zaterdag 10 juli omstreeks 00:20 uur. Leven en werk van de uitzonderlijke artiest met de camera worden daarin in de schijnwerpers gezet.
____________

Afbeeldingen
1. Acteur Humphrey Bogart in zijn wereldvermaarde pose, gefotografeerd door Yousuf Karsh.
2. Fotograaf Yousuf Karsh in 1991, gefotografeerd door Harry Palmer.


Geen opmerkingen: