maandag 19 september 2011

NTR Podium: Rudolf Noerejev/Het Nationale Ballet

In het televisieprogramma NTR Podium, waarvan op maandag 19 september opnieuw een aflevering zal worden uitgezonden ─ en wel vanaf 23:50 uur tot 00:55 uur in de nacht op dinsdag 20 september, via Nederland 2 ─, wordt deze keer een documentaire vertoond met de titel Rudolf Nureyev, een Rus in de polder: een half Engelse, half Nederlandse titel, aangezien we die Russische persoonsnaam in het Nederlands als Noerejev moetenspellen.
Deze danser leefde van 17 maart 1938 tot 6 januari 1993.
In 1968 heeft genoemde, wereldvermaarde, balletdanser contact gezocht met Het Nationale Ballet in Nederland [1] en daar waagde hij zich aan meer eigentijds repertoire. Voordien had hij alleen de grote, klassieke rollen vertolkt. In genoemd jaar danste Noerejev de hoofdrol in Monument voor een Gestorven Jongen van choreograaf Rudi van Dantzig.
Tijdens een zolderopruiming, voorafgaande aan het vijftigjarig bestaan (en niet vijftigjarig jubileum, want het is niet het jubileum dat een halve eeuw oud wordt, maar het gezelschap dat een halve eeuw bestaat) in 2011, is uniek filmmateriaal te voorschijn gekomen, waarin Rudolf Noerejev te zien is tijdens de repetitie van genoemd ballet.

__________
[1] Het gerucht is nogal hardnekkig: een beruchte sensatie-roddel-lasterjournalist zou een kostbaar schilderij uit zijn collectie hebben verkocht om de komst van Noerejev naar ons land te kunnen bekostigen.

Geen opmerkingen: