woensdag 13 februari 2008

Harald Seiwerts erotische fotokunst met humor — een leerproces met perspectief en retrospectief


Serieuze kunst met humor
In aansluiting op de drie hieraan voorafgaande artikelen over het denken, handelen en in boekvorm publiceren van de neerslag van zijn dagelijks werk en veel elementen in de algemene cultuur die daarop betrekking hebben en de daarop gebaseerde opvattingen van seksuoloog/uroloog Mels van Driel van het UMCG te Groningen — met betrekking tot de seksualiteit van de man; ook voor vrouwen! — past de tip voor een bezoek aan de onlangs geopende expositie van Harald Seiwert in Galerie MooiMan in diezelfde stad (alsof de partijen het hebben afgesproken). Net als de, inmiddels veelbesproken doch nog te weinig begrepen, dokter toont fotokunstenaar Harald Seiwert eveneens de broodnodige humor bij een serieus onderwerp.
Zelfs zonder de mededeling onder de hierboven overgenomen afbeelding op de website van de galerie, is de associatie met het klassieke voorbeeld zo nadrukkelijk dat je pas in tweede instantie ziet dat het hier om twee mannen gaat. Dat laatste zal, zelfs aan het begin van de eenentwigste eeuw nog menigeen, vooral onzekere mannen, afschrikken, maar zo'n expositie kan bijdragen aan het verder voortschrijden van de beschaving. Maar voor de naam van de galerie geldt dan ook het oude gezegde: Nomen est omen. En wie wil er beweren dat er zoveel meer mooie vrouwen zijn dan mooie mannen. Schönheit liegt im Auge des Betrachters, is de ervaring aan deze zijde.

De kunstenaar
Volgens de inleidende regels op de website van Galerie MooiMan heeft Harald Seiwert, die weliswaar in het directe oostelijke buurland is geboren maar al jaren in Nederland werkt, een reputatie verworven als fotograaf en photoshop-kunstenaar. De daaraan gekoppelde mededeling dat hij op een geheel eigen wijze diverse meesterwerken uit de kunstgeschiedenis weergeeft, wordt ondersteund door de op de website van de galerie direct daarnaast — en bij deze regels helemaal bovenaan — afgebeelde eigentijdse vertaling naar fotokunst anno nu van een zeer bekend kunstwerk uit de geschiedenis, dat velen kennen, aangezien het ook boekomslagen heeft gesierd en in menig andere context is opgedoken. Hoevelen echter kunnen de naam van de oorspronkelijke kunstenaar, hetzij direct, hetzij na heel diep nadenken, noemen?
Wat leren wie hierdoor? Dat een bezoek aan een hedendaagse tentoonstelling met nieuw werk ons ook nog weer met de meesterwerken van anno toen confronteert, en daarin schuilt onder meer één der meest wezenlijke kenmerken van goede kunst in het algemeen en van kunst met humor in het bijzonder, aangezien ook humor een uiterst serieuze zaak is. Gezapige kunst vertrost, die van Harald Seiwert daarentegen vertroost. En prikkelt de zinnen — en als het aan de kant van de beschouwer even meezit, ook het (m/v) hoofd en zijn eventuele inhoud — in meer dan één opzicht.
__________
Tot en met vrijdag 22 maart is de tentoonstelling met de in deze context zeer veelzeggende titel Inspired by. . . nog te bezichtigen in Galerie MooiMan in de Noorderstationstraat 40, 9717 KP Groningen. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14:00 uur en 18:00 uur, en eventueel op afspraak. Tel: +31 (0)50 5710394. NB: Het eerste weekeinde van de maand is de galerie gesloten.
De eigenaren van Galerie MooiMan!, Sandro Kortekaas en Jan van Stralen, hebben besloten de expositie met werken van Harad Seiwert te verlengen tot en met zondag 30 maart. Zie ook onze bijdrage op Tempel der Filmkunst.

Geen opmerkingen: