maandag 18 januari 2010

Holland Doc 24 deze week: Het geld blijft rollen

Tijdens de vijf werkdagen in de week die op maandag 18 januari is begonnen, zal vooral één thema  de uitzendingen op het digitale themakanaal Holland Doc 24 beheersen: Mens en economie: het geld blijft rollen. Dat programma-thema bestaat uit een blok van vier onderdelen: het drieluik van de BBC over The love of money, aangevuld met een Tegenlicht-aflevering over de Chicago sessies van filosofe Martha Nussbaum, hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Chicago.

Chicago-sessies: de kredietcrisis, markt en moraal

In een Tegenlicht-aflevering van Marije Meerma, gerealiseerd voor de VPRO — maar die al die dagen van de week in kwestie opnieuw zal worden uitgezonden via het digitale kanaal Holland Doc 24 — komen we de Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum (*1947) tegen, die samen met haar studenten aan de Universiteit van Chicago nader licht werpt op de ethische principes die de basis vormen van het huidige financiële systeem en tevens alternatieven verkent, welke de mogelijkheid tot meer bescherming tegen misbruik binnen het financiële systeem zouden kunnen bieden.

The love of money — een BBC-drieluik

Voorafgaand aan de Tegenlicht-aflevering wordt de driedelige BBC-documentaire met de veelzeggende titel The love of money uitgezonden. In de praktijk komt het neer op een hele middag, respectievelijk een hele avond — vier uur lang — één veelzijdig en uiterst interessant thema de beeldbuis beheerst als men naar Holland Doc 24 blijft kijken: economie, geld en vooral de crisis daarin — fenomenen die ons sedert ruim een jaar in een wurggreep weten te houden. De grootste financiële crisis ter wereld van de laatste acht decennia heeft vanzelfspekend oorzaken, ook en vooral veel dieper liggende dan die welke we heel direct ondergaan.
In die drie delen van de documentaire zullen deze aspecten worden geanalyseerd. In het eerste deel wordt het begin van de crisis onder de loep genomen:
The last days of the Lehman Brothers. De tweede aflevering van het drieluik gaat over The age of risk, en in het slotdeel komen de makers Back from the Brink. 

Geen opmerkingen: