zondag 27 maart 2011

The essay van BBC Radio 3: Beïnvloed door.....

Jon Boden (geb. 1977) is zanger van de folkband Bellowhead en hem is gevraagd aan welke invloeden hij heeftblootgestaan. Daarop antwoordt hij, in de eerste aflevering van het BBC Radio 3-programma The essay, dat op werkdagen tussen 00:00 uur en 00:15 uur — onze tijd — uur wordt uitgezonden, en dat gedurende die vijf dagen van de week één thema heeft. In de week van maandag 28 maart tot en met vrijdag 1 april is dat Under the influence. John Boden antwoordt dat de schrijvers Cormac Mc Carthy (geb. 1933) en John Christopher (pseudoniem van Samuel Youd, geb. 1922) bronnen van inspiratie zijn.


Jon Boden van de folk band Bellowhead tijdens het Cambridge Folk Festival in 2009.

In de nacht van dinsdag op woensdag, onze tijd, praat opnieuw iemand uit de wereld der kunsten: deze keer is dat theaterdirecteur Emma Rice; een dag later komt de wereld van de dans even in de radiofonische schijnwerpers, als in de derde aflevering de Indiase choreograaf Shobana Jeyasingh komt vertellen welke invloeden een stempel hebben gedrukt op haar wijze van dansen.
Tijdens de vierde nacht — die evenals alle vier andere, in deze context slechts een kwartier duurt — worden de luisteraars nog even geconfronteerd met een wat verder verleden: de Nederlandse Gouden Eeuw: Johannes Vermeer (1632-1675) komt in het vizier, doordat de sterk sociaal geëngageerde fotograaf Tom Hunter (geboren in 1965 te Bornemouth) komt vertellen hoe sterk de invloed van deze schilder is op zijn eigen werk. 

Een vastgelegd moment als dit heeft de 
Engelse fotograaf Tom Hunter intens
geïnspireerd: Johannes Vermeer:
Dame en diensbode (ca.1666).
Dat is niet zo onbegrijpelijk, aangezien schilderijen van Vermeer niet zelden de indruk maken dat het ook daarbij om foto's gaat, en in een letterlijke betekenis van het woord foto is dat immers ook het geval.
De uit Jamaica afkomstige schrijver Kei Miller (geb. 1978) leeft tegenwoordig in Glasgow. Hij zal gedurende de laatste bijdrage — in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 april, onze tijd — vertellen over  zijn opvoeding en over zijn voorliefde voor reizen, en hoe die het profiel van zijn schrijverschap hebben bepaald.

Geen opmerkingen: