zondag 8 januari 2012

Arte-tv presenteert Moorddadige genootschappen

Arte-televisie presenteert op zondag 8 januari de eerste aflevering van een tweedelige documentaire Geschichte der Mafia Süditaliens. Deze werd in 2011 gerealiseerd door de Duitse filmmaker Berhard Pfletschinger voor de regionale televisiezender WDR te Keulen.
Sedert anderhalve eeuw maken mafiosi direct deel uit van de politiek en/of het bedrijfsleven, dan wel indirect door het uitoefenen van invloed via de daarvoor geëigende en in de loop der tijd beproefde kanalen.
De vraag die in deze film aan de orde komt, is: hoe kan het dat deze netwerken de democratie bedreigen? Is zulks niet, op z'n zachtst gezegd, erg naïef?
In Italië hebben we toch een niet geringe periode gehad, die ─ vanzelfsprekend ─ niet echt achter de rug is met het vertrek van de pathologisch-criminele clown Silvio Berlusconi, maar waar het, evenals tijdens het bewind van Richard Nixon in het Witte Huis te Washington, de mafia doodgewoon regeerde, en dat heden ten dage in het Kremlin te Moskou eveneens het geval is. Al die kongsi's hebben niet de geringste raakpunten met een democratisch stelsel.
Dit eerste deel, op het beeldformaat 16:9, met stereofonisch geluid, is te zien tussen 23:10 uur en 00:05 uur in de nacht op maandag 9 januari.

Herhalingen daarvan zullen worden vertoond op dinsdag 17 januari, vanaf 14:45 uur in de namiddag, en op dinsdag 24 januari, vanaf 10:30 uur in de ochtenduren.
Deel twee zal worden uitgezonden op zondag 15 januari, eveneens door Arte-tv, tussen 23:55 uur en 00:50 uur in de nacht op maandag 16 januari.
Herhalingen van dat tweede deel kan men tegemoet zien op dinsdag 17 januari, direct achter de herhaling van deel 1, vanaf 15:40 uur, en dan nog eens op dinsdag 24 januari, eveneens achter de herhaling van deel 1, dan vabaf 11:25 uur in de ochtend.
__________
NB: Zie tevens ons artikel van zaterdag 24 april 2010 over de strijd van Letitia Battaglia versus de Mafia.


Geen opmerkingen: