dinsdag 18 december 2007

Mythische dieren deze week in Arte-middagserie

Voorafgegaan op maandag, respectievelijk dinsdag door de arend en het paard, is woensdag de KAT aan de beurt in de programmareeks, die de Duits-Franse cultuurzender Arte deze week 's middags tussen 16:50 uur en 17:35 uur uitzendt. Donderdag volgt het Schaap, en de goede verstaander zal vermoeden dat diens kleding tot vrijdag blijft liggen als we in deze filmreeks een optreden van de Wolf mogen verwachten. De programmareeks is getited Mythos Tier. De ondertitel voor de aflevering over deze diersoort luidt: Katze — Auf Samtpfoten durch neun Leben.
Dat zo'n dier niet alleen veel begrijpt als je maar op de juiste wijze communiceert, is talloze malen gebleken, en kennelijk had Pluim door dat de jonge componist Thorkil Wolvendans in de herfst van 2001 een pianocompositie over Pluim heeft gerealiseerd. Van de eerste noot die de jongen op het klavier heeft aangeslagen tot de laatste, heeft Pluim in een voor hem aangename houding op diens schoot gelegen. Het stuk kreeg de titel Pluim op de overloop en heeft in beperkte kring veel lof geoogst.

Film op Arte
Sedert mensenheugenis heeft de kat tot de verbeeldingen van allerlei verschillende volkeren gesproken. Was dit dier bij de Egyptenaren nog heilig, in andere culturen werd het gezien als afgezant van Satan, en daaruit volgend ziet men in tal van afbeeldingen uit die bewuste sferen boze heksen met een kat op de schouder, en is de magische werking ten detrimente van dit mysterieuze wezen ook voor de tovenaars die boosaardige plannen hebben, niet weg te denken.
Dikwijls ook is de kat beschouwd als de incarnatie der vrouwelijkheid; vandaar dat nog altijd veel mensen het over dikke en anderszins welgedane dieren, die op drie kiolometer afstand herkenbaar als van de mannelijke kunne zijn, toch hebben als zij (waar tegenover het verschijnsel Hond met het element der mannelijkheid wordt geïdentificeerd en dientengevolge met Hij wordt bedacht.
De film van Annette Scheurich, die eerder dit jaar werd vervaardigd voor de Mitteldeutsche Rundfunk, wordt in breedbeeld uitgezonden en duurt, om precies te zijn, 43 minuten. Een herhaling zal door Arte worden uitgezonden op tweede kerstdag, woensdag 26 december, tussen 17:45 uur en 18:30 uur.

Literatuur
Hoewel velen de kat als wreed beschouwen, gezien uit de culturele opvattingen van het wezen mens, is het een intens aanhankelijk gezelligheidswezen dat, eenmaal door de mens geaccepteerd — en dat is heel wat meer dan (passief) getolereerd —, veel meer aanvoelt en zelfs tot grote steun kan zijn. Getuigenissen daarvan zijn ook te vinden in tal van bundels met kattengeschiedenissen, in het Nederlands, Duits of Engels.
__________
Afbeeldingen
1. Kater Pluim (1978-2003) in 2001 's avonds laat na een inspectietocht van zijn grootgrondbezit. Pluim was toen al 23 jaar. De foto is genomen door een groot bewonderaar van Kater Pluim, de jonge musicus Thorkil Wolvendans.
2. Kater Ramses op zijn favoriete plek, naast een zilveren Boeddha-beeld op de theetafel.

Geen opmerkingen: