vrijdag 8 augustus 2008

De Klimaatschok en zijn omvangrijke gevolgen — Documentaire serie op Arte-tv start hedenavond

Eerst maar weer China
Aangezien het hier om een documentaire uit 2005 gaat en de eerste aflevering van de reeks China betreft, zou je geneigd kunnen zijn om aan afgesproken werk te kunnen denken nu de bewuste reeks start op de dag dat de Olympische Spelen beginnen, in het land van enorme terreur door marteling en veelzijdige repressie enerzijds, maar ook van ongekende vooruitgang. Maar als je bedenkt dat dat laatste er nu juist mede voor zorgt dat de klimaatschok nog grotere gevolgen zal hebben, is de keuze weer wel gerechtvaardigd.
Vrijdag 8 augustus, 's avonds tussen 19:00 en 19:45 uur, presenteert Arte-televisie de eerste documentaire in een reeks waarin aspecten van de diverse gevolgen zullen worden behandeld, welke in diverse werelddelen als gevolg van de klimaatschok optreden. In de eerste aflevering wordt aandacht besteed aan de grote zandverstuivingen die China teisteren.
De van oorsprong Franse reeks, die werd geregisseerd door Richard Prost, draagt de overkoepelende titel Paradis perdus (Verloren paradijzen), de Duitse editie heeft als serietitel Der Klimaschock und seine Folgen. De titel van deze eerste aflevering heet Tempête sur la Chine, en die titel is in de Duitse editie overeind gebleven: Sandsturm über China. Het jaar van ontstaan is 2005; de documentaire wordt op het beeldformaat 16:9 uitgezonden.

Zand uit Gobi woestijn
De wintermoessons brengen tegenwoordig enorme zandmassa's uit de Gobi woestijn, in het binnenste van Mongolië, zelfs tot aan de stad Beijing en de hoeveelheden verplaatst zand beginnen verontrustend te worden. Tal van Chinese geleerden bekijken samen met Europese collega's, in het kader van het zogeheten 'Dragon'-programma, de gegevens die zijn verkregen door de Europese milieusatelliet Envisat, om de omvangrijke problemen binnen milieu en klimaat in kaart te brengen en zo mogelijk het hoofd te bieden.
Meer over deze eerste aflevering van de reeks — die op vrijdag 15 augustus om 16:50 uur zal worden herhaald — is te vinden op de website-pagina van Arte met Programm-Info. De Duitse vindt u hier.
__________
Foto: Enorme zandverstuivingen. (© Auteurs associés.)

Geen opmerkingen: