maandag 29 maart 2010

Documentaire uit 2000 over het doden van tijd

Herhalingen documentaire over het verschijnsel tijd
Tien jaar geleden heeft regisseur IJsbrand van Veelen voor het VPRO-televisiemagazine Noorderlicht een documentaire gemaakt over het fenomeen tijd en hoe deze te 'doden'.
De Britse natuurkundige Julian Barbour (geb. 1937) is van mening dat tijd niets anders is dan een illusie; anders gezegd: tijd bestaat niet; zo is te vinden in zin boek The End of Time (1999).
Die indruk hebben eveneens anderen, niet zelden uit de alfa-wereld, zoals dichters en denkers. Dat valt onder meer te lezen in de vele boeken die over het fenomeen tijd zijn geschreven, en in sommige poëzie, zoals  de laatste regel van het gedicht
EB van M. Vasalis (1909-1998)  uit de bundel Vergezichten en gezichten (1954):


Er is geen tijd. Of is er niets dan tijd?


In de bundel van dezelfde auteur vinden we in het gedicht Wachten in de ochtend uit de bundel De vogel Phoenix (1947) de laatste regel van het eerste couplet:

Er was geen klok, geen tijd, alleen maar duur.


Uitzendingen
De film
Killing time wordt in de nacht van maandag 29 op dinsdag 30 maart — tussen 00:46 uur en 01:12 uur uitgezonden via het digitale kanaal Holland Doc 24. Op dinsdag 30 maart wordt de documentaire herhaald tussen 22:00 uur en 22:25 uur, op hetzelfde kanaal.
Om aan de weet te komen er nog meer herhalingen zullen worden uitgezonden in de nachtelijke uren en overdag tot een uur of zeven in de vroege avond, verdient het de moeite om een kijkje te nemen in de
Programmagegevens van de zender in kwestie.
____________

Afbeeldingen
1. De Britse fysicus Julian Barbour.
2. Voorzijde van een paperbackeditie van het in 1999 voor het eerst verschenen boek
The End of Time.

Geen opmerkingen: