dinsdag 22 februari 2011

Tweemaal Renoir: Auguste en diens zoon Jean

Detail van een olieverfschilderij (ca. 1900).  Het doek maaktdeel uit van
de Collectie van Mr.and Mrs. A. Ryerson in The Art Institute of Chicago.
Hierboven ziet u de afbeelding van een schilderij van de zeer befaamde impressionist Auguste Renoir (1841-1919) uit 1900, voorstellende zijn zoon Jean, die in 1894 werd geboren. Op dat moment is niet zichtbaar, en evenmin viel het te verwachten, dat deze jongen als volwassene eveneens een internationale carrière binnen de kunsten zou ontwikkelen, maar dan als filmer.
Na het overlijden van zijn vader, in 1919, erfde deze zoon voldoende geld om zijn ambitie waar te maken: hij gebruikte het geld daarvan voor de oprichting van een eigen productiemaatschappij. De eerste van zijn uitgaven waren nog zwijgende films, die in die tijd en tot geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog als stomme films door het leven gingen, totdat een andere betekenis van het woord stom vrij snel ging prevaleren. In 1962 publiceerde hij een boek onder de korte, krachtige en zeer functionele titel Renoir, mon père. Twee jaar later verscheen de Nederlandse vertaling.

Actualiteit

De actualiteit van het hierboven afgedrukte schilderij met daarop Jean Renoir (overleden in 1979) ligt vooral in het feit dat van het Avro-programma Close up, hedenavond via Nederland 2, tussen 23:00 uur en 23:55 uur, de aflevering Renoir, het impressionisme voorbij, te zien zal zijn.
Meer afbeeldingen uit het oeuvre van Pierre-Auguste Renoir zijn te zien op diverse van onze 'dochtersites', alsmede op een zustersite:
De vrouw met de gitaar, zoals afgebeeld op de muzieksite Tempel der Toonkunst, is daarvan een prominent voorbeeld. Op een muzieksite past zo'n afbeelding, althans volgens ons, uitstekend, niet in de laatste plaats omdat hier een muziekinstrument wordt getoond met de bijbehorende bespeelster.
Dat geldt tevens voor de vrouw die haar piano bespeelt, van welk schilderij u een afbeelding kunt vinden op onze zustersite Muziek en mensen. Op andere, eveneens aan deze site gelieerde elektronische publicaties kunt u twee keer een zelfportret van de schilder in kwestie vinden: allereerst één uit 1879, in een bijdrage op Tempel der Beeldende Kunsten van heden; een tweede afbeelding in dezelfde categorie is opgenomen in een artikel op onze site Rondom beeldende kunsten.

Geen opmerkingen: