maandag 30 mei 2011

Reisverslagen Alexander von Humboldt voorlezen

Alexander von Humboldt
In het radioprogramma Am Abend vorgelesen, dat door de Duitse regionale zender NDR Kultur sedert jaar en dag wordt uitgezonden gedurende de vijf werkdagen van de week ─ kleine uitzonderingen daargelaten ─ wordt in de week van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni plaats ingeruimd voor een niet belletristische auteur: de geleerde Alexander von Humboldt (1769-1859). Naar hem, de grondlegger van de fysische geografie, en naar zijn broer Wilhelm (1767-1835), taalwetenschapper, is in Duitsland de oudste universiteit van Berlijn genoemd: de Humboldt Universität, opgericht in 1810. 
Ook thans is er sprake van een vijfdelige reeks, die het motto Ansichten der Natur heeft meegekregen. Alle vijf avonden gaat het om delen uit de reisverslagen van genoemde Duitse geleerde, welke zijn onderzoeken in Latijns Amerika betreffen.
Aus den Reiseberichten von Alexander von Humboldt luidt de overkoepelende titel van de teksten die gedurende genoemde avonden zullen worden voorgelezen tussen 22:00 uur en 22:35 uur door de onmiskenbare stem van toneel-, film- en televisieacteur Wolfgang Büttner (1912-1990). Het gaat hier derhalve om opnamen die meer dan twee decennia geleden werden gemaakt.

Geen opmerkingen: