dinsdag 31 mei 2011

Culturele kaalslag: pathologie in de politiek

De Zonde, klevend aan de Macht
De Zonde kleeft aan (de) Macht, en primair aan die van politici, in het kader van hun ─ bij tijd en wijle aan het criminele grenzende, respectievelijk in het criminele overvloeiende ─ uitzonderlijke hoogmoedsverplettering, die voor zwakke karakters de deur opent naar machtsmisbruik, leidend tot onderdrukking van direct als minderheden geldende, respectievelijk van al die door hen tot minderheden gereduceerde, groeperingen. Politici zijn nu eenmaal de meest kwalijke categorie binnen het Zoogdier Mens, en aan hun handen kleeft het meeste bloed en de meeste Zonde.

Monument van Wieland Förster.
voor schrijver Heinrich Böll.
Greifswalder Strasse, Berlijn.
Culturele begraafplaats
Het gevoel van romantiek, dat de onderdrukkende partij ondergaat bij de bevrediging van de als basis fungerende honger, zorgt voor het ontstaan van een landschap dat de Franse auteur Louis Aragon [1] zou hebben omschreven als het Biafra van de Geest, en dat door diens Duitse collega Heinrich Böll [2] zou worden gekwalificeerd als een culturele begraafplaats. Dat geldt dan in Nederland primair voor de, door de meeste van de opeenvolgende kabinetten en het gros van alle volksvertegenwoordigers, uitermate geminachte, buitengebieden ─ het Noorden, Oosten en diepe Zuiden ─, en nauwelijks, respectievelijk in veel mindere mate, voor de Randstad Holland. Dergelijke politici verdienen dan ook niets anders dan de Diepst Denkbare Verachting.
__________

[1] Louis Aragon (1897-1982), romanschrijver, essayist, dichter en journalist; hij was, met enkele collega's ─ André Breton (1896-1966) en Philippe Soupault (1897-1990) de grondlegger van het surrealisme. Ook was hij een belangrijke figuur in het socialistische realisme. 


[2] Heinrich Böll (1917-1985), zelf slachtoffer van een uitermate kwalijke, onderdrukkende, mofse politiek, wist wat het betekende dat cultuur werd vernietigd: hij had de Tweede Wereldoorlog, heel direct aan den lijve, meegemaakt.

Geen opmerkingen: