woensdag 1 juni 2011

De Nacht van Kunst en Wetenschap in Groningen

Een waarachtig Festival
Twee jaar geleden werd voor het eerst een Nacht van Kunst en Wetenschap te Groningen gerealiseerd; dat was ter gelegenheid van het 395-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Hoewel de planning toen voor een relatief kleinschalig project was bedoeld ─ overigens wel voor een echt Festival ─, heeft het gebeuren toch tussen 15.000 en 20:000 bezoekers weten te genereren.
Voor 2011 heeft een samenwerkingsverband tussen Het Akkoord van Groningen [1] en het Groninger Museum opnieuw een Nacht van Kunst en Wetenschap georganiseerd, die op zaterdag 4 juni om 20:00 uur begint en zal doorgaan tot in de nacht op zondag 5 juni, opnieuw in de binnenstad van Groningen: op 18 locaties met een totaal van 237 acts.

Veiligheid, vrijheid, optredens en pogingen
Er wordt een poging gedaan het grootste molecuul ooit te bouwen, echte hartcellen te maken, er staat een debat over artistieke vrijheid op het programma, en er wordt gesproken over persoonlijke vrijheid in Cyberspace, chemisch koken komt aan de orde en een wetenschapper vertelt naders over homoseksuele necrofilie bij eenden. Meer van zulks wordt nader verklaard in een voorbeschouwing op deze Nacht, welke te vinden is op onze zustersite Tempel der Wetenschappen.
Over de optredende gezelschappen kunt u meer lezen op onze dochtersite Cultuur in Groningen en omgeving.

Antithese bij linkse hobby's
Gezien de belangstelling vooraf, belooft deze tweede festival-nacht eveneens een groot succes te worden, en als de weergoden meewerken, zou het een spetterend festival kunnen worden. Wat de organisatoren onder meer beogen, is geheel tegengesteld aan hetgeen de cultuurbeulen op machtsposities ─ in onder meer, maar tegelijkertijd vooral, de regering in Den Haag ─ voor ogen staat aan ontwikkelingen ten detrimente van onze cultuur voor de zeer nabije toekomst. Wat ze daarmee laten zien, is onder meer de Macht van de Onmacht.
Tegelijkertijd wil ─ en kan ─ men met een dergelijk grootschalig festival dat ook voor de smalle beurs bereikbaar is, de meer dan loze kreet logenstraffen, dat kunsten al te elitair zijn en ook nog eens een linkse hobby. Maar dergelijk geraaskal met een heel hoog pathologisch gepreoccupeerd gehalte wordt dan ook door bruingetinte rechts-radikalinski's in de wereld gezet.


Kaarten en informatie

Alle gewenste gegevens over details met betrekking tot deze Nacht zijn te vinden op de website van het Grote Gebeuren in de stad van Belcampo, en daar kan men eveneens kaarten bestellen en lezen over de mogelijkheid om kaarten te kopen wanneer men niet in de voorverkoop heeft besteld.
__________
[1] Het Akkoord van Groningen bestaat uit vier partners: het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Gemeente Groningen.

Geen opmerkingen: