maandag 29 augustus 2011

NERD ATTACK! ─ Geschiedenis der digitale wereld

In de vaart der volkeren
Volgens Christian Stöcker ─ auteur van het vandaag in Duitsland verschijnende boek Nerd Attack! is de digitale revolutie absoluut in kinderkamers begonnen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben kinderen en iets oudere jongeren de digitale wereld voor zichzelf eerst ontdekt en vervolgens deze weten te veroveren door gebruik te maken van de huiscomputer C64, die toen miljoenenvoudig over de wereld is verspreid. Een niet te verwaarlozen aantal van deze jeugdigen is erin geslaagd de ontwikkeling van deze nieuwerwetse machine te versnellen door deze letterlijk in de vaart der volkeren op te stuwen. Dat hebben ze gedaan in de functie van hacker en/of cracker, als zogenoemde nerds
of als knutselaar, en niet in de laatste plaats door toe te geven aan hetgeen nieuwsgierigheid hun heeft ingegeven, doorgaans met de onverbrekelijk daaraan verbonden gevolgen.
De schrijver van Nerd Attack!, Christian Stöcker, is afdelingschef bij SPIEGEL ONLINE; hij is van kindsbeen vertrouwd met het fenomeen computer. In zijn boek beschrijft hij, in een zeer persoonlijk getint verslag, de netcultuur en welke de handelende personen van de digitale wereld zijn en de vanzelfsprekendheid waarmee deze instituties zichzelf zagen.


Invloeden van nieuwe media over en weer

Tevens komende invloeden van film en fantastische literatuur aan de orde, evenals de gevolgen van de digitalisering voor de maatschappij als totaliteit en voor de economie daarbinnen.
Met dat alles biedt Christian Stöcker een zeer leesbaar, onderhoudend boek over alle aspecten van de talrijke divisies binnen de digitale wereld als geheel. Daarnaast doet zijn betoog een appel: benut alle mogelijkheden welke de digitale media en de wereld van de technologie bieden.

Christian Stöcker. Foto van
Iris Carstensen/DER SPIEGEL.

De auteur
Christian Stöcker (*1973) heeft niet alleen psychologie gestudeerd ─ in Würzburg (D) en Bristol (GB) ─ maar eveneens cultuurkritiek aan de Bayerische Theaterakademie te München. Reeds zes jaar is hij in verschillende functies werkzaam bij SPIEGEL ONLINE. In 2010 werd hij onderscheiden met de Preis für Wissenschaftspublizistik van de Deutsche Gesellschaft für Psychologie.

Christian Stöcker: Nerd Attack!─ Eine Geschichte der digitalen Welt vom C64 bis zu Twitter und Facebook.320 pag., paperback, Deutsche Verlags-Anstalt, München, mit SPIEGEL Buchverlag, Hamburg, 2011. ISBN 978-3-421-04509-6.

Geen opmerkingen: