vrijdag 8 april 2011

Labyrinth Robert Hare onderzoekt psychopathie

Dinsdag 12 april zendt de NTR, in samenwerking met de VPRO, een aflevering uit van het programma Labyrinth, via Nederland 2, tussen ongeveer 21:25 uur en circa 22:00 uur. De titel hiervan luidt Zonder geweten. Daarin worden de kijkers geconfronteerd met de Canadese psychiater Robert Hare 9geboren 1934), die ook al zo´n vier decennia onderzoek doet naar psychopathie. Tegenwoordig richt hij zich vooral mensen die zich manifesteren als corporate psychopaths, die Hare kwalificeert als slangen in pakken.
Psychiater Robert Hare.
Het eerste onderzoek dat Hare heeft verricht onder tweehonderd ceo's [1] van grote Amerikaanse bedrijven, heeft als resultaat getoond dat deze groepering hoog scoort als het gaat om associaties met de lijst van symptomen met betrekking tot psychopathie.
Inmiddels was men zo ver gevorderd dat men in de neurobiologie verder heeft gezocht naar mogelijke links met psychopathie. 
De inzichten die daaruit zijn verkregen zijn interessant voor hersenonderzoek, aangezien ze helpen voor verdere stappen die de stoornis kunnen voorkomen.
Inti Brazil heeft hersenonderzoek verricht bij psychopaten in de Pompe-kliniek te Nijmegen. Daar kwam hij tot de ontdekking dat psychopaten niet reageren op de fouten van anderen, hetgeen (zogenaamd) gezonde mensen wel doen.
__________
[1] ceo: chief executive officer.

Geen opmerkingen: